Dit was Hâck The Hague 2023

Vandaag zijn de digitale systemen van de gemeente Den Haag getest door 116 ethische hackers. Tijdens de zes uur durende hackwedstrijd zijn 65 unieke meldingen van kwetsbaarheden ingediend. Zes meldingen waren kwetsbaarheden met een hoog risico. Nog eens zes meldingen zijn tijdens de dag zelf opgelost. Er kwamen vooral veel meldingen binnen die te maken hadden met een fout in de beveiliging van een webapplicatie.

De hal van het Haagse stadhuis zag er vandaag anders uit dan anders. Mensen die een nieuw paspoort kwamen aanvragen troffen 116 hackers aan met bureau, laptop en club-mate. Zowel professionele hackers als studenten hadden zich aangemeld. De gemeente Den Haag wil er met Hâck The Hague voor zorgen dat haar digitale systemen nog beter beschermd zijn. Daarom nodigen ze ethische hackers uit die proberen om de computersystemen van de gemeente binnen te dringen. De hackers helpen tijdens de wedstrijd om zwakke plekken in systemen te ontdekken, te beoordelen en op te lossen. Dat is belangrijk, want computercriminelen kunnen misbruik maken van deze kwetsbaarheden. Bijvoorbeeld door in te breken in het systeem en gegevens te veranderen of te stelen voor criminele activiteiten. Alle ethische hackers moesten akkoord gaan met speciale spelregels. Zo was het verplicht om alle bevindingen aan de organisatie te rapporteren.

Wethouder Saskia Bruines: ”Als stad van vrede en recht zijn we het ‘thuis’ van vele internationale instellingen. Daarnaast is Den Haag de zetel van parlement en regering. Dat geeft ons een bijzondere positie als het gaat om veiligheid. Niet voor niets is juist hier een cluster van organisaties en bedrijven ontstaan dat zich bezighoudt met fysieke en digitale veiligheid. Het is een grote stap om 116 hackers los te laten op je digitale infrastructuur. Maar toch doen we het dit jaar voor de vijfde keer. Het levert ons opnieuw verschillende bevindingen op waarmee we direct aan de slag kunnen. Sommige punten zijn op de dag zelf al opgelost.”

Tips voor inwoners en ondernemers
Ook inwoners en ondernemers kregen vandaag tips om zich te wapenen tegen digitale criminelen. Zo is het verstandig om een wachtwoordmanager te gebruiken voor het bewaren van verschillende inloggegevens, regelmatig de software updates uit te voeren en goed na te denken over welke informatie je op social media deelt. Meer informatie is ook te vinden op veiliginternetten.nl.

Winnaars
Er zijn verschillende kwetsbaarheden gevonden en daarvoor zijn er 12 prijzen uitgereikt in de categorieën Most Creative Hack, Most Sophisticated Hack, Most Impactful Hack en The Hackademic Award. In elke categorie is er een 1e prijs van €2500,-, een 2e prijs van €1250,- en een 3e prijs van €625,- gewonnen.