Chris van ’t Hof over zijn rol als dagvoorzitter bij Hâck The Hague

Chris van ’t Hof is onderzoeker, schrijver, en sinds de allereerste editie van Hâck The Hague ook dagvoorzitter van dit evenement. Van het aankondigen van de hackers tot het vertalen van complexe IT-problemen naar begrijpelijke taal voor het publiek; Chris voelt zich als een vis in het water bij Hâck The Hague. Hij geeft ons graag een inkijkje in zijn rol als dagvoorzitter van het bijzondere evenement Hâck The Hague.

Over zijn rol als dagvoorzitter zegt Chris: “Mijn taak is om alles in goede banen te leiden en een brug te slaan tussen de hackers community, de gemeente en het publiek. Ik zorg ervoor dat het evenement gestructureerd verloopt, terwijl ik de chaos achter de schermen onder controle houd.”

De eerste Hâck The Hague editie

Chris kwam als eerste in aanraking met cybersecurity toen hij zo’n twintig jaar geleden in zijn carrière bezig was met het schrijven van toegankelijke stukken over IT. Wat vervolgens leidde tot zijn boek helpende hackers. “Vanaf dat moment ben ik steeds vaker gevraagd voor lezingen en als dagvoorzitter bij evenementen,” zegt Chris. Via dit werk kwam hij uiteindelijk terecht bij Hâck The Hague.

Chris was vanaf de allereerste editie betrokken bij Hâck The Hague, en die eerste keer bracht flink wat spanning met zich mee. “Het is niet niks als een gemeente zich zo kwetsbaar opstelt,” vertelt hij. Wat hem vooral aansprak, was de erkenning van de ‘helpende hacker’. Hâck The Hague liet zien dat hackers niet altijd de slechteriken zijn, maar juist een belangrijke rol kunnen spelen in het verbeteren van de digitale veiligheid.

Succesverhalen uit eerdere edities

Een van de meest memorabele momenten voor Chris was de ontdekking van een kwetsbaarheid in een printer, die niet alleen in Den Haag werd aangetroffen, maar ook wereldwijd bleek te bestaan. “Uiteindelijk werd het probleem internationaal opgelost door een Japans bedrijf. Dat is natuurlijk ontzettend gaaf om mee te maken.”, zegt Chris enthousiast.

Een ander memorabel moment dat Chris aanhaalt, speelt zich af tijdens de coronapandemie. Hâck The Hague kreeg toen een internationaal karakter doordat het evenement virtueel werd georganiseerd. Chris zegt daarover: “Alle deelnemende hackers waren online aangesloten tijdens deze editie. Het kreeg wereldwijd veel aandacht, waardoor ik tijdens het evenement zelfs in gesprek was met een vrouwelijke hacker uit Iran en een andere deelnemer uit Zimbabwe. Dat was erg indrukwekkend.”

Hâck The Hague 2024: OT-editie

Dit jaar staat Hâck The Hague voor het eerst volledig in het teken van operationele technologie (OT). Wat inhoudt dat de eerlijke hackers uitgedaagd worden om kwetsbaarheden te vinden in fysieke hulpmiddelen van de gemeente. “Dit is echt een ander spelletje dan voorgaande edities,” legt Chris uit. “Voor het vinden van kwetsbaarheden in hardware heb je specifieke kennis nodig.”

Chris geeft aan dat tijdens een van de eerdere edities van Hâck The Hague, OT al eens is geïntroduceerd. Hackers konden zich toen, naast de online systemen, ook wagen aan een bewakingscamera en een elektronisch slot. Volgens Chris zou dat weleens de aanleiding geweest kunnen zijn voor het organiseren van de aankomende OT-editie: “Tijdens die editie merkte je gelijk dat veel hackers een kijkje namen bij de camera en het slot. Iedereen werd er enthousiast van en wilde ermee aan de slag.”