Op maandag 30 september 2024 is het zover, dan organiseert de gemeente Den Haag voor de zesde keer de hackwedstrijd Hâck The Hague! Die dag worden 30 gespecialiseerde eerlijke hackers voor het eerst uitgedaagd om kwetsbaarheden te vinden in fysieke hulpmiddelen van de gemeente. Deze zesde editie van Hâck The Hague staat namelijk volledig in het teken van operationele technologie.
Als internationale stad van Vrede & Recht is cybersecurity erg belangrijk voor de gemeente Den Haag. Met regelmatige interne controles werken we continu aan onze digitale veiligheid en weerbaarheid tegen cyberaanvallen. Dit jaar ligt de focus op de operationele technologie om ook op dat vlak weerbaar te blijven tegen cybercriminaliteit.
Als je op maandag 30 september het stadhuis op het Spui binnenloopt, zal je een groep van 30 eerlijke hackers aantreffen die druk in de weer is met het vinden van kwetsbaarheden. Tijdens deze editie draait het allemaal om het opsporen van kwetsbaarheden in de operationele technologie en aanverwante hardware. En daar komt meer bij kijken dan enkel het vinden van kwetsbaarheden in digitale systemen. Bij operationele techniek kun je bijvoorbeeld denken aan laadpalen voor elektrische auto’s, verkeersregelinstallaties en het cameramanagementsysteem.
De systemen en apparaten die worden getest zijn ook voor kwaadwillenden bereikbaar. Tijdens Hâck The Hague proberen we op een veilige en gecontroleerde manier inzicht te krijgen in de mogelijke zwakke plekken. De deelnemende hackers moeten vooraf akkoord gaan met de spelregels (Rules of Engagement) en zich houden aan het Responsible Disclosure-beleid.
Dit jaar zal de gemeente Den Haag zelf een selecte groep eerlijke hackers uitnodigen voor Hâck The Hague. Dit zal een combinatie zijn van professionele hackers en studenten. De hackers zullen in gemixte groepen samenwerken aan het hacken van de operationele systemen binnen de gemeente.
Tijdens de vorige hackwedstrijd in 2023 zijn de digitale systemen van de gemeente Den Haag getest door 116 eerlijke hackers. Tijdens deze zes uur durende hackwedstrijd zijn 65 unieke meldingen van kwetsbaarheden ingediend. Zes van deze meldingen zijn tijdens deze dag zelf opgelost. De deelnemende leveranciers hebben hier direct van geprofiteerd en konden zo nodig aanvullende informatie opvragen bij de hackers. Dit maakte niet alleen de systemen van de gemeente Den Haag direct veiliger, maar ook de systemen van hun andere klanten.