Maak kennis met Hâck The Hague jurylid Stefan Brands

Hâck The Hague staat weer voor de deur, en dit jaar is het een speciale editie met de focus op operationele technologie (OT). Een van de nieuwe juryleden dit jaar is Stefan Brands, Kwartiermaker op het gebied van OT-security in Den Haag. Met zijn ervaring in security en scherpe blik op risicomanagement speelt Stefan een belangrijke rol bij het beoordelen van de kwetsbaarheden die tijdens het evenement ontdekt worden. Hoe ziet Stefan zijn rol en wat verwacht hij van deze speciale editie?

Over Hâck The Hague is Stefan enthousiast. “Het is mooi dat dit evenement plaatsvindt in het Atrium van het stadhuis. We brengen op een veilige manier eerlijke hackers en de gemeente samen. Door dit op deze transparante manier te doen vergroten we het bewustzijn bij zowel burgers als medewerkers. Met Hâck The Hague versterken we onze weerbaarheid tegen verstoringen en kunnen we de dienstverlening aan de stad beter beschermen.” Stefan benadrukt hierbij een belangrijke filosofie die Jeroen Schipper, CISO van gemeente Den Haag, weleens vaker gebruikt heeft: “We stellen ons kwetsbaar op, om minder kwetsbaar te worden.”

Verwachtingen van de OT-editie

Deze editie van Hâck The Hague draait om operationele technologie, een gebied waar Stefan zich volledig in thuis voelt. “OT-security is belangrijker dan ooit, vooral omdat aanvallen op deze systemen toenemen,” legt hij uit. Als gemeente Den Haag is het belangrijk om je daartegen te kunnen weren volgens Stefan: “Stel dat iemand toegang krijgt tot een systeem dat de watergemalen beheert, dat zou grote gevolgen kunnen hebben voor de veiligheid van de burgers en de stad. Daarom is de focus op OT tijdens deze editie zo belangrijk”.

“Met deze speciale OT-editie verwachten we unieke kwetsbaarheden en uitdagingen die specifiek zijn voor OT,” zegt Stefan. Aankomende maandag zal je de eerlijke hackers namelijk niet alleen achter hun laptop zien. Ze gaan ook fysiek aan de slag met de hardware die de leveranciers ter beschikking stellen.

Maatschappelijke impact

In zijn rol als jurylid kijkt Stefan vooral naar de maatschappelijke impact van de ontdekte kwetsbaarheden. Hij vertelt: “Ik focus op wat een kwetsbaarheid betekent voor de stad. Kan een kwetsbaarheid bijvoorbeeld meerdere systemen raken en heeft het invloed op burgers?” Daarnaast neemt hij ook in zijn beoordeling mee hoe eenvoudig het is om de kwetsbaarheden te misbruiken en hoe moeilijk het vervolgens is om de schade te herstellen.

Stefan’s motivatie om deel te nemen als jurylid komt voort uit zijn rol als Kwartiermaker, waarin hij voor de hele gemeente Den Haag OT-securitybeleid opstelt. “Voor IT hebben we al een duidelijke basis en regelgeving en op het vlak van OT wordt die verder ontwikkeld. Dit evenement geeft mij de kans om meer expertise op te bouwen, en om te zien wat eerlijke hackers daadwerkelijk met onze systemen kunnen doen. Het is leerzaam en uitdagend en dat drijft me om deze rol te vervullen.” De komende OT-editie van Hâck The Hague biedt een interessante ervaring voor zowel de deelnemers als de juryleden.

Als internationale stad van Vrede & Recht is cybersecurity erg belangrijk voor de gemeente Den Haag. Met regelmatige interne controles werken we continu aan onze digitale veiligheid en weerbaarheid tegen cyberaanvallen. Één ding is zeker: met Stefan’s kritische en maatschappelijke blik op de impact van kwetsbaarheden zal hij een waardevolle bijdrage leveren aan de jury van Hâck The Hague 2024.